De Kwebben

Het natuurpark de Kwebben is een stukje unieke natuur in de gemeente Vught waar nog kwelwater (grondwater)  naar boven komt. Hierdoor komt hier specifieke zeldzame natuur voor.

De Kwebben wordt onderhouden door de werkgroep de Kwebben en sluit aan bij de activiteiten van de Jeugd natuurwacht. Elk jaar wordt er op de natuurwerkdag onderhoud gepleegd. Dan wordt door een grote groep vrijwilligers actief gewerkt in het landschap om deze zeldzame natuur te beschermen.

De NME leerroute Natuurlijk water is in dit gebied uitgezet. Het buitenlokaal van de Jeugdnatuurwacht kan hierbij worden gebruikt om de kinderen instructie te geven.

Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water erg belangrijk is voor iedereen. Voor jou, want je drinkt veel water. Je wast je, je spoelt de wc door en ook om schoon te maken heb je water nodig.
Maar water is ook belangrijk voor de dieren die buiten leven, in de natuur. Je weet natuurlijk al dat vissen in het water leven. Maar die vissen zijn niet alleen. In het water kunnen nog veel meer dieren leven. Je zult het straks gaan ontdekken. Spannend hé! Misschien weet je er zelf een paar. Wie weet zie je ze in de Kwebben terug.
Ik neem jullie straks mee. We gaan een kleine reis maken in de Kwebben. Er zijn veel bomen, paadjes en er is veel water. Dat water is erg belangrijk voor de dieren, maar ook voor de bomen en de struiken. Die hebben ook water nodig. Ik zal jullie alles vertellen!

Tot snel, in natuurgebied de Kwebben!

[access role=”docenten”]

Docenteninformatie

Docenten presentatie (PDF)
Controlekaart rugzakjes
Opbouw leerroute (docentenhandleiding
[/access]

Route: De Kwebben