Over de route

Barend Bast en het schip van het Reeburgpark.

In Vught heeft ooit een enorm rijke familie gewoond. De familie ‘Van Rijckevorsel’. Het hoofd van deze familie was Baron Augustinus van Rijckevorsel.
Deze man had zoveel geld dat hij een enorm landgoed kon kopen. Hij noemde dat het “Reeburgpark” en liet er een enorme villa bouwen.
In het park liet hij prachtige bomen planten, afkomstig van over de hele wereld. Zijn broer hielp hem daarbij, want die was een ervaren tuinarchitect.
Niet alleen bomen, struiken en bloemen werden er geplant, maar er werd ook een grote vijver aangelegd. Hier konden veel dieren in en om leven en op een vrije dag kon de baron daar ontspannen gaan zitten hengelen. Een van zijn favoriete hobby’s.
Nu is het zo dat veel inwoners van Vught destijds graag eens kwamen kijken op dit landgoed, maar dat wilde de Baron niet hebben. Wie heeft er immers graag vreemde mensen in zijn achtertuin rondlopen!?
Toch kwam het regelmatig voor dat er een jongeman op zijn terrein kwam en bij de vijver zat te dromen of met takken zat te spelen. Bernardo Bast was zijn naam.
Na verloop van tijd veranderde het spelen met takken in doelgerichte houtbewerking met voor ons nog onbekend resultaat.
Bernardo was een neefje van de buurman van de baron, de eigenaar van Huize Leeuwenstein.
Omdat deze jongen niks kwaads leek te doen en de kinderen van de baron hem wel aardig vonden, liet de baron hem zijn gang gaan.
De baron keek er verder niet meer naar om, totdat zijn vrouw hem op een dag, in uitgelaten stemming, kwam roepen.
Midden op de vijver dreef een schip met aan het roer ……..Bernardo. Boven hem uit torende een enorme mast met daaraan bevestigt een vlag die wapperend een dreigend embleem tot leven leek te brengen………………

Dat is inmiddels bijna twee eeuwen geleden.
Villa Reeburg bestaat al geruime tijd niet meer en het park is al jaren eigendom van de gemeente Vught.

In het huidige Reeburgpark staat Barend bedenkelijk om zich heen te kijken. Barend is een nazaat van Bernardo Bast. Hij heeft gehoord van het verhaal van zijn overoverover….., noujaheelverwegovergrootopa.
Hoe kon zijn vroegere familielid toch zo’n enorm schip hier hebben gebouwd?
Barend is vastbesloten om een antwoord op deze vraag te vinden.
In piratenoutfit treedt hij in de voetsporen van zijn heelverwegge overgrootvader en gaat een kopie van het schip maken.
Het hout waar in het verhaal over werd gesproken, moet wel afkomstig zijn geweest van de bomen in het park.
Barend leert over de hoogte en omvang van bomen en zijn diverse functies. In het Reeburgpark gaat hij de boomsoorten selecteren die hij het meest geschikt acht voor zijn schip.
Het is nogal veel werk voor hemzelf alleen en jullie gaan hem daar een handje bij helpen.

Zou het lukken om Barend het juiste hout voor zijn schip te leveren? We gaan maar vlug aan de slag.

[access role=”docenten”]

Docenteninformatie

docenteninformatie reeburgpark[/access]